Wat is podotherapie?

Maandag 09 november 2020

Een podotherapeut behandelt patiënten met voetklachten en/of klachten aan het bewegingsapparaat die voorvloeien uit het niet goed functioneren van de voeten. Doel van de behandeling is het verminderen, opheffen of compenseren van afwijkingen in de voetstand of bewegingsapparaat.

Podotherapeutische behandelmethoden bestaan uit corrigerende of beschermende technieken middels podotherapeutische zolen en/of ortheses. Tevens behandelingen en/of advies bij pathologie van de huid en de nagels.

Behandeling, voorlichting en preventie is ook een belangrijk werkgebied van de podotherapeut, o.a. bij diabetes- en reumapatiënten.

De titel "podotherapeut" is een beschermde titel. De opleiding tot podotherapeut is een 4-jarige fulltime HBO- opleiding.

Podotherapeuten zijn geregistreerd bij de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten en het Kwaliteitsregister voor Paramedici. Visitaties (het bezoeken en beoordelen van de praktijkvoering) binnen de beroepsgroep is verplicht en er zijn minimale inrichtingseisen en richtlijn Hygiëne van toepassing. Tevens dient de podotherapeut jaarlijks geaccrediteerde Post-HBO opleidingen te volgen.

Terug naar nieuwsoverzicht