Slaap je hoge bloedruk omlaag

Dinsdag 10 november 2020

Voldoende slapen is belangrijk voor de bloeddruk, TIPS:

Houd vaste bedtijden aan en kom er ook op een vast tijdstip weer uit. (Streef naar 8 a 9 uur slaap). De uren voor 24.00 uur zijn belangrijke slaapuren. Slapen van 22.30 uur tot 6.30 uur zou een mooi voorbeeld zijn. Laat alle schermpjes al 2 uur voor het slapen gaan buiten bereik en dim de lichten. Ontspan op de avond je lichaam en geest, waardoor het inslapen verbetert. Doe in geval van erge stress 1 kort middagdutje (45 minuten), waardoor de bloeddruk kan dalen. Zeker niet vaker of langer, omdat dan de slaapdruk te ver afneemt en je weer een inslaapprobleem kunt creëren. Ontspanningsoefeningen toepassen is een ander alternatief om je bloeddruk terug te laten zakken.

Neem tijd voor pauzes: ontbijten, koffiepauze, lunch, theepauze en diner. Ontspan, eet en drink met aandacht dus laat je alertheid afzakken tot een suffig ontspannen niveau.

Er is meer rust dan je denkt.

Hoe vaak loop of fiets of rij je niet van A naar B? In al die verplaatsingen kun je rust maken. Je laat het ene achter je en je bent nog niet bij het andere….dus: geniet van het lopen, adem ruim en ontspannen op de fiets, of zet een muziekje aan in de auto, zing en fluit lekker mee en geniet van ritje. Je bloeddruk zakt.

Als je ECHT 1 ding tegelijk doet is het best rustig in je hoofd. Je gedachten zijn maar bij dat ene ding, je bewegingen zijn rustig en functioneel en je kunt ontspannen zitten, staan of lopen want 1 ding doen is niet zo spannend. Misschien kun je nog een glaasje water erbij nemen of een muziekje luisteren ondertussen. Je kunt het NU vaak heel aangenaam maken. Je bloeddruk zakt.

Buikademhaling doen wanneer je alleen hoeft te kijken of te luisteren helpt om rust te houden. Bijvoorbeeld in een gesprek of in de klas of in de bioscoop of bij computerwerkzaamheden. Dus als een ander aan het woord is heb jij pauze. Als je naar iets kijkt hoef je niets te “doen”. Je bloeddruk zakt.

Zit “aan” het werk en niet “in” je werk. Door goed met jezelf in gevoelscontact te blijven terwijl je aan het werk bent blijft je lichaamsspanning laag en dus ook je bloeddruk lager. Houd bijvoorbeeld je schouders rustig laag, je buikspieren ontspannen, je voeten rustig en plat op de grond, leun zwaar tegen de rugleuning, houd je voorhoofd rimpeltjesvrij, de kaken los van elkaar en zit plat en zwaar met je bekken op de stoel. Je bloeddruk zakt.

Terug naar nieuwsoverzicht